Četvrtak, 24.10.2024.

OVO JE PET NAJVEĆIH SDA AFERA U ZADNJIH NEKOLIKO GODINA

Srijeda, 04.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Najveća bošnjačka stranka u BiH je SDA ali to je ujedno i stranka sa navećim brojem afera u BiH.   U nastavku vam donosimo onih 5 najvećih počinjenih u ime vas i u ime vaše zaštite.

Sami odlučujete o svojoj sudbini i da li ćete na narednim izborima opet glasati za ovu stranku:

  1. AFERA ASIM:

Afera političke korupcije objelodanjena je objavom audio snimka na facebook stranici Semira Efendića, aktuelnog načelnika sarajevske opštine Novi Grad i bivšeg člana  SDA u Sarajevu.

Na snimku glavni akteri su Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, i još trojica učesnika, među kojima je poslanik SDA u Skupštini KS Sabahudin Delalić. Kako se čuje na snimku čija se vjerodostojnost još provjerava, oni su u zamjenu za glasove Efendićevog protukandidata Fikreta Prevljaka, koji je i izabran za predsjednika Kantonalnog odbora (KO SDA), nudili posao supruzi jednom od delegata u državnoj službi, pozivajući se na “dobre veze” sa budućim ministrima u Vladi KS.

U međuvremenu, Asim Sarajlić podnio je ostavku na sve funkcije u stranci – na mjesto potpredsjednika SDA i šefa Kadrovske komisije. On se pred novinarima prije početka Kolegija SDA, izvinio svima koje je ugrozio u ovoj aferi.

    2. AFERA BOSNA:

Ova afera je bila o generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću, potpredsjednicima te stranke Asimu Sarajliću Mirsadu Kukiću i drugima u slučaju ‘Bosna’. Oni su se se teretili za više krivičnih djela među kojima su primanje mita, protivzakonito posredovanje u zapošljavanju i nedozvoljeno držanje oružja.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, potredsjednici SDA teretili su se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

3. AFERA Respiratori (Istraga i suđenje još traju)

Ovo je trenutno jedna od najpoznatijih afera u BiH i regionu a glavni akteri koji imaju status osumnjičenika premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak (već ranije suspendiran s te dužnosti) te vlasnik tvrtke Srebrena malina Fikret Hodžić

Naime, tvrtka Srebrena malina Fikreta Hodžića u Kini je nabavila 100 respiratora i za to iskeširala 5,3 milijuna eura, za potrebe bolnica u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, a ispostavilo se da je itekako preplatila “medicinsku robu” koja se po znatno manjoj cijeni mogla nabaviti na europskom tržištu.

Osim što su respiratori preplaćeni, pokazalo se da se ne mogu koristiti na odjelima intenzivne skrbi gdje su trebali biti korišteni.

Osumnjičeni trojac želio je, čini se, iskoristiti “korona situaciju” kako bi podebljao svoje bankovne račune. Novalić, Solak i Hodžić sumnjiče se za krivična djela pranja novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloporabe položaja te primanje dara i drugih oblika koristi.

4. AFERA Diploma (Sebija Izetbegović)

BiH već danima trese ozbiljna “afera doktorat” u kojoj je u glavnoj ulozi Sebija Izetbegović, supruga jednog od najmoćnijih  političara i šefa SDA Bakira Izetbegovića, ujedno direktorica   najvažnije zdravstvene ustanove – Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Poznati hrvatski liječnik i ginekolog dr. Asim Kurjak vjerojatno nije ni slutio kakvu će lavinu pokrenuti kada je nedavno na poznatoj sarajevskoj Face TV kazao kako on “nije bio mentor Sebiji Izetbegović” niti je ona magistrirala kod njega, a on ne zna kako je i gdje ona polagala ispite, jer kod njega nije.

U sarajevskom Avazu javio se i Muradif Pajt, koji tvrdi da je Sebija zapravo od njegove bivše supruge, dr. Aide Cviko, koja je bila u Zagrebu na postdiplomskom studiju u isto vrijeme kada i Sebija Izetbegović – “ukrala magisterij”.

U toku su istrage i provjere specijalizacije Sebije Izetbegović a rezultati će biti poznati nakon što se prikupe svi dokazi za tzv specijalizaciju dotične u Zagrebu.

Za sada možemo tvrditi da po do sada dostupnim dokazima navedena je lažirala specijalizaciju što povlači brojne druge posljedice za sobom.

5. AFERA Diploma (Osman Mehmedagić Osmica)

Osman Mehmedagić je za direktora OSA-e izabran kao osoba bliska predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću

Tužiteljstvo BiH već mjesecima vodi istragu o sumnjama da je Mehmedagić nabavio krivotvorenu fakultetsku diplomu i priložio je uz kandidaturu za novi mandat na čelu državne obavještajne agencije no mediji su nakon uhićenja ravnatelja OSA-e objavili kako je istraga otvorena i zbog sumnjive kupnje dvije kuće u Sarajevu.

U sklopu istrage u aferi “Diploma” ranije je bio uhićen i Denis Prcić, vlasnik privatnog Američkog univerziteta čije je sjedište u Tuzli.

Sarajevska policija nedavno je iz sjedišta OSA-e preuzela Mehmedagićev osobni dosije i predala ga Sudu BiH. OSA je prije toga odbijala predati ova dokumenta uz obrazloženje kako ona predstavljaju službenu tajnu čije odavanje može naštetiti aktivnostima te agencije.

Prosvjetna inspekcija Republike Srpske poništila je diplomu koju je stekao na jednom privatnom fakultetu u Banjoj Luci nakon što je utvrdila da nije položio sve propisane ispite a nakon toga Mehmedagić se pojavio s diplomom Prcićevog Američkog Univerziteta.

(Bihnews.info /PRESS)