Četvrtak, 24.10.2024.

Burni život direktora OSA-e Osmana Mehmedagića: Navečer na prijemu u odijelu, sutradan mu policija pretresa kuću

Srijeda, 04.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Sav jad bosanskohercegovačke društvene stvarnosti može se vidjeti u činjenici da je direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica u ponedjeljak obukao odabrano odijelo i pojavio se na svečanom prijemu kod novog visokog predstavnika. Samo nekoliko sati poslije, odnosno u utorak ujutro, Osmica je u porodičnoj kući dočekao policijske službenika MUP-a KS koji su došli s nalogom za pretres, piše PRESS.

U ponedjeljak 2. augusta 2021. godine Osmica je ustao iz kreveta uvjeren da živi u nekoj drugoj stvarnosti. Pogledao se u ogledalo i samouvjereno pomislio: “Ti si zaštitnik ove države! Direktor! Akademski građanin! Večeras ideš na prijem kod visokog predstavnika. Nek crknu dušmani. Neka vide da se i Osman zove na prijeme”.

I tako je bilo. Uzeo je Osman probrano odijelo i zaputio se prema zgradi Zemaljskog muzeja. Postoji velika vjerovatnoća da je u automobili diskutovao s nekim od svojih uposlenika o vlastitom nepoznavanju engleskog jezika, odnosno da je možda pitao nekoga hoće li se novom visokom predstavniku obratiti riječima “tall representative” ili “high representative”.

Nije se dugo Osmica zadržao na prijemu kod visokog predstavnika jer je vidio da se svi sklanjaju od njeg. Čak ni Sebiji Izetbegović nije bilo baš pravo kada on, s lažnom fakultetskom diplomu, stane pored nje čija se akademska karijera tek provjerava. Vidan je bio grč na licu Sebije Izetbegović kojoj zasigurno ne bi odgovaralo da je neko fotografiše u društvo nepismene neznalice i višestrukog falsifikatora diploma.

Kasno uvečer Osman se vratio kući. Skinuo je posebno odabrano odijelio, prepričao suprugi koje je tračeve pohvatao na prijemu, pozvao Muhameda Pekića da i s njim podijeli tračeve, a poseban fokus sigurno je stavio na pojavljivanje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić na prijemu.

Takav, kao akademski građanin i direktor, Mehmedagić je zaspao. A već s prvim cvrkutom ptica kao malj u glavu ga lupila stvarnost. I to stvarnost u liku policijskih službenika MUP-a KS koji su u utorak pokucali na Osmicina vrata s nalogom za pretres.

Kao u Pepeljugi čarolija je završena. Zaštitnik države postao je višestruki povratnik u počinjenje krivičnih djela, a akademski građanin postao je srednjoškolac. Ali bajka će zasigurno imati nastavak jer još uvijek nije poznato gdje je Pepeljugi ispala štikla, odnosno diploma…