Četvrtak, 24.10.2024.

GENEZA RASPADA NOVOGRADSKE SDA / KAKO JE UGAŠENO POSLJEDNJE SDA UTOČIŠTE U GRADU SARAJEVU?

Utorak, 03.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Povjereništvo općinskoj organizaciji SDA Novi Grad odavno kuca na vrata. Jedina stvar koja je Centralu SDA sprečavala da ga uvede i ranije bili su dobri rezultati načelnika Semira Efendića, ali i kandidata za općinsko vijeće, koje su uglavnom sa lakoćom i tek poneku ruku sa strane uspijevali oformiti većinu.

FORMIRANJE STRUJA

Potpuna dominacija uigranog tandema Efendić-Ćesir u određenoj fazi počela je smetati jednoj ćutljivoj, povučenoj struji koja se stvorila oko Safeta Keše i Adnana Efendića. Svi ti ljudi koji nisu dobijali priliku od tadašnjeg aktuelnog predsjednika i načelnika tražili su svoje utočište u novoj struji.

Nova struja se vremenom približila stranačkoj centrali. Kao klimoglavci i poslušnici bili su dobro došli, pa i poželjni. I dok su se oni dodvoravali bračnom paru Izetbegović posredno i neposredno, Ćesiru i Efendiću uopće nije bilo stalo do stava ni mišljenja Centrale, naprotiv.

PISMO ŽALBE

Kada su pomislili da su dovoljno jaki, u dogovoru sa Centralom, struja Safet Kešo-Adnan Efendić uputila je pismo Asimu Sarajliću tadašnjem predsjedniku kadrovske komisije u kojem se po prvi put formalno žale na stanje u Novom Gradu te napominju da ima veliki broj nezadovoljnih i da bi bilo dobro da se razmotri uvođenje povjereništva.

Informacija o pismu, lokaciji i trenutku u kojem će se o njemu razgovarati sa njegovim potpisnicima dospjela je i do predsjednika OO Ćesira, te se na sastanku o kojem se jako malo znalo, pojavljuje veća grupa članova SDA Novi Grad koji su ustvrdili upravo suprotno od onoga što je navedeno u pismu.

Sarajlić je tada bojažljivo okrenuo unaprijed pripremljenu priču, te je ostatak sastanka uz poneki povišeni ton, ipak okončan “na obostrano zadovoljstvo” što se jedna takva situacija riješila unutar stranke, onako kako predsjednik Izetbegović i voli.

DEMONSTRACIJA SNAGE

U Centrali su bili pobjeđeni, ali demonstracija snage, Ćesiru i Efendić Semiru nije bila zaboravljena.

Uslijedilo je potpuno ‘čišćenje’ svih kadrova koji su se okupili oko nove struje u Novom Gradu, uspješno čišćenje.

Predsjednik Ćesir, Adnanu Efendiću aktom uskraćuje podršku za kandidaturu za Opće izbore 2018. godine:

”Analizirajući nastup Adnana Efendića sa zadnje sjednice Kadrovske komisije KO SDA Sarajevu te da OO povlači prijedlog kandidature Efendića na listi SDA za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Odbor nije kandidovao Adnana Efendića za nosioca liste ali je on pokušao zloupotrijebiti poziciju predsjednika Kadrovske komsijje i dati prednost samom sebi te se pozicionirati na tom mjestu. Zbog svega navedenog Adnan Efendić više nije kandidat za navedenu listu“, kaže se u zaključku.

Ćesir u ovom aktu još zaključuje da se Adnanu Efendiću uskraćuje i podrška u kampanji za predstojeće Opće izbore.

BALANSIRANJE CENTRALE

Novi Grad je definitivno postao tijesan za sviju, ali je Centrala i dalje uspješno balansirala znajući koliku snagu nosi dvojac Huso Ćesir – Semir Efendić te svjesni da je Novi Grad najveća baza glasača u KS.

Semir Efendić nosi listu za kanton, donosi mandate za SDA velikim brojem osvojenih glasova, a potom ga Centrala stavlja u potpuno drugi plan. Nezadovoljstvo u Novom Gradu u međuvremenu raste i ova općinska organizacija u potpunosti se odvaja od Centrale.

Uslijedit će izbori za predsjednika kantonalnog odbora, Afera ‘Asim’, Efendićevo objavljivanje iste u javnosti, predsjednikovo osuđivanje takvog postupka, Semirovo novo osvajanje načelničkog mandata i na koncu izlazak iz oronule SDA.

UVOĐENJE POVJERENIŠTVA

Bio je to izgovor pod kojim je Izetbegović mogao konačno da donese odluku o uvođenju povjereništva.

Za povjerenika su imenovali, kao po običaju, odavno potrošen kadar Safeta Kešu, a ni ostali članovi povjerenstva nisu daleko. Omladine skoro da nema, tek poneko poznato ime do kojeg su uspjeli doći nakon brojnih bezuspješnih poziva određenim članovima.

Ovakvom odlukom, vrijeme će potvrditi, SDA je izgubila i posljednju gradsku općinu u Sarajevu.

(PRESS)