Četvrtak, 24.10.2024.

SREDNJOBOSANSKI KANTON – KANTON KOJI “UMIRE”/ Jedino što je razvijeno je zajedništvo SDA i HDZ-a

Nedjelja, 01.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Ako putujete iz Sarajeva za Mostar, na petnaestom kilometru od Sarajeva, u mjestu Lepenica, nalazi se obavijest za izlaz u Kiseljak. Kiseljak  je udaljen nekih desetak kilometara od izlaza sa autoputa. U dužini od par kilometara autoput prolazi i kroz tu općinu, odnosno Srednjobosanski kanton.

Taj kanton je federalna jedinica, kojom od 1991. godine odnosno Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma i formiranja FBiH, vladaju SDA i HDZ. Iako u svojim izbornim bazama, među bošnjačkim i hrvatskim narodom, dižu tenzije i upiru prstom jedni prema drugima, raspodjela vlasti, između ove dvije organizacije se vrši na partnerskoj razini.

Sistem, divide et impera. Podjela resursa, šuma, vode, ruda  je dobila i čvršći, poslovni oblik. Te dvije stranke, u Skupštini SBK,  čuvaju jedna drugu, te unaprijed računaju na  međusobnu, postizbornu podršku i koaliciju. Takav princip, funkcioniše od prvih višestranačkih izbora. Vješta polemika za javnost, još čvršći interni i tajni odgovori.

Rezultat tridesetogodišnje vlasti se može osjetiti na svakom koraku i svakoj statistici. To je kanton sa potpuno podijeljenim obrazovnim sistemom u kojem vlada apartheid. Sistem, “kruške i jabuke”.  Totalno  su odvojeni obrazovni sistemi. Jedan hrvatski, skuplji i modernizovaniji, okrenut Hrvatskoj. Drugi, bošnjački, sa više djece i manje nastavnog kadra. U takvom sistemu, budžetska izdvajanja za obrazovanje jednom hrvatskom djetetu, iznose duplo više u odnosu na jednog bošnjačkog đaka.

SBK je postao Eldorado za osnivanje privatnih visokoškolskih ustanova, koji godinama hiperproduciraju diplome i kadar upitnih stručnih sposobnosti. SBK je i Eldorado za pregrađivanje planinskih potoka i rijeka, čiji su čelnici sami sebi dodjeljivali koncesione ugovore za izgradnju malih hidroelektrana. SBK je kanton sa najduže planirnom, a nikada izgrađenom brzom cestom Lašva-Donji Vakuf. Podsjećamo da su dugi niz godina i direktor Cesta Federacije i Autocesta Federacije bili upravo iz tog kantona. SBK je kanton sa najnižom prosječnom platom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također,  najkraća esencijalna lista lijekova u Federaciji je upravo u SBK.

Mnogi stanovnici SBK se iz tog razloga prijavljuju za stanovanje u Sarajevskom kantonu. Jer, za sve složenije zdravstvene usluge, stanovništvo SBK mora danima čekati saglasnosti za liječenje u Sarajevu ili Mostaru. Čekanja  često završe fatalno. Najviše plate u tom kantonu, prema istraživanju, imaju uposleni u javnom preduzeću koje vrši sječu i eksploataciju  šume. 

Posebno je osjetna razlika u razvoju općina koje kontroliše HDZ i onih koje kontroliše SDA. Kreševo, Kiseljak i  Vitez  su razvijene općine sa intenzivnom poslijeratnom urbanizacijom. Dok općine, koje od 1991. kontroliše SDA – Donji Vakuf,  Fojnica i Bugojno nisu nikada uspjeli izvršiti tranziciju, te se još uvijek osjeti krah bivših socijalističkih privrednih sistema i kriminalno obavljene privatizacije. 

Tužilaštvo SBK je prema statistikama jedno od najnefikasnijih u državi. Presuđeni funkcioneri u SBK ostaju na svojim pozicijama.  Turistički biseri Vlašić, Vranice, Prokoško jezero, te Jajce, trpe zbog nedostatka prostornih planova, divlje i neplanske gradnje. Eko sistemi su doživjeli potpunu devastaciju. Ne postoji podrška poljoprovrednoj proizvodnji ili je samo simbolična. Ne  postoji organizovan otkup mlijeka u mnogim dijelovima kantona čije je usmjerenje poljoprivredna proizvodnja.

U isto vrijeme, najveći odliv stanovništva u Federaciji, ima upravo SBK, odmah nakon kantona 10.
Analizom izdvajanja za sport, kulturu i socijalna davanja, vidljivo je da je SBK daleko ispod Sarajevskog, Tuzlanskog i Ze-Do kantona. 

Kanton bez kilometra brze ceste i kilometra autoputa ima politicki establišment sa kontinuitetom od 1991. godine. Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić, već treći mandat obavlja i dužnost načelnika u Busovači,  predsjednik je SDA od 1991. godine. Kontinuitet od 1991. godine ima i Melika Mahmutbegović iz Bugojna. Obavljala je niz funkcija, uključujući i aktuelnu potpredsjednice FBiH. Tahir Lendo je premijer kantona već dvanaest godina, prije toga, obavljao funkciju načelnika općine Travnik osam godina. 
Identičan kontinuitet imaju i kadrovi HDZ, Marinko Čavara, Niko Lozančić, Lidija Bradara.

Ono što je posebno zabrinjavajuće,  jeste, slabo organizovano civilno društvo. Opoziciono djelovanje je ugroženo zbog potpune kontrole i različitih pritisaka od strane vladajućih elita iz SDA i HDZ. Vidljivo je intenzivno stranačko zapošljavanje u obrazovni, zdravstveni sistem, kao i u policijske strukture.
SBK nema ni jednog fudbalskog premijerligaša. Ista situacija je i u drugim sportovima.

Na kraju se može zaključiti da je u SBK jedno razvijeno zajedništvo HDZ i SDA.

(PRESS)