Ponedjeljak, 28.10.2024.

Slovenski ambasador uspio unezgoditi i Dodika

Petak, 16.07.2021. | Na mreži

Novi ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar danas je predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te je na originalan način počeo svoj diplomatski mandat u našoj zemlji.

Naime, obučen u tradicionalnu slovensku nošnju, Sedar je, kako je saopćeno, kazao da je Slovenija čvrsta zagovornica napretka Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Gasi internet…

Uobičajena praksa prilikom nastupa u zemlji u kojoj će buduće djelovati pretvorila se na društvenim mrežama u pravu senzaciju, a fotografije ambasadora Sedar dok sjeti u fotelji u Predsjedništvu BiH uz pomalo zbunjenog Dodika, izazvale su brojne komentare.

“Beskrajno smiješne fotke, čak je i Dodiku neprijatno. Čisti koncept bi bio da ga je i on dočekao u folklornoj nošnji”, napisao je ugledni bh. reditelj Dino Mustafić.

“Gasi internet…A tek Miletova faca”, dodao je Reuf Bajrović.

“Došao Kekec u BiH, u jednoj ruci nosi sunce a u drugi cvet”.

” Predsjedniče Dodik, nije grešno kada je smiješno”;

“Vidi face u Mile”;

“Ovaj mi liči na lijevorukog revolveraša…”;

Neki su od komentara na nastup diplomate iz Slovenije.

Fuad Đidić, novinar i diplomata je, također, iz svog ugla komentirao ovaj diplomatski nastup.

“Ambasador Damijan Serdar u narodnoj nošnji! Drugim riječima: ‘Zagovarat ću samo politiku nacionalnog identiteta.’ Poruka u vrijeme kada Slovenija preuzima predsjedavanje EU. Baš diplomatski! “, napisao je Đidić.

Slovenija spremna pomoći

Podsjetimo, tokom sastanka razgovarano je o trenutnom slovenačkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije. Ambasador Sedar je kazao kako će se Slovenija nastaviti zalagati za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije u našoj regiji, a posebna pažnja predsjedavanja bit će usmjerena ka Bosni i Hercegovini.

Slovenija će, kao predsjedavajuća, nastojati raditi na socijalno-ekonomskom jačanju regije i na promociji sektorske integracije država regije u EU, kao što su infrastruktura, transport, energetske veze, istraživanja, dekarbonizacija, digitalizacija, kibernetska sigurnost i pozitivna perspektiva za mlade.

Sagovornici su složni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja koja bi otežavala saradnju dviju država.

Na kraju ceremonije predaje akreditivnih pisama predsjedavajući Dodik je ambasadoru Sedaru poželio uspješan četverogodišnji diplomatski mandat.