Ponedjeljak, 28.10.2024.

Vlada KS prema Skupštini uputila prijedloge izmjene i dopune za tri zakona o obrazovanju

Četvrtak, 15.07.2021. | Na mreži

Vlada Kantona Sarajevo danas je prema Skupštini uputila materijale kojima predlaže izmjene i dopune tri zakona: Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju. 

Između ostalog, kroz predložene izmjene i dopune nastojali smo bolje i fleksibilnije prepoznati potrebe izvođenja nastave u online okruženju. Potom izmjene i dopune prave prostor za Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja koji će početi sa radom na jesen. 

Ovim predloženim izmjenama i dopunama nastojimo riješiti i pitanja nastavnika koji su stekli VI stepen stručne spreme po predbolonjskom sistemu studranja, koji su imali rok da se doškoluju, ali nisu imali program po kojem bi uradili doedukaciju. Ovdje predlažemo duži rok, tj. rok od tri godine. Ministarstvo će u saradnji sa fakultetima uraditi i propisati potrebni program za njihovu doedukaciju. Ovim smo kvalitetnije riješili položaj nastavnika na koje se ovo odnosi, cijeneći da je riječ o već formiranim nastavnicima koji imaju zapažen staž i angažman u našim osnovnim školama.

Predložene izmjene i dopune zakona rezultat su rada jedne od šest radnih grupa koju sam formirala kako bi se pripremio pregled potrebnih izmjena zakonske i podzakonske regulative.

Obimnije reformske promjene zakona dolaze u narednom periodu, napisala je na svojoj Facebook stranici ministrica Naida Hota-Muminović.