Četvrtak, 24.10.2024.

Ramiću nije dovoljno imati bradu, treba imati i obraz ispod brade!

Petak, 09.07.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Negdje iza ponoći,  06. 07. 2021.godine,  gospodin Edin Ramić,  federalni ministar izbjeglih i raseljenih, uhvatio se facebook-a i odlučio da odgovori na “sve” natpise i “neistine”, koje se o njegovom radu posljednjih dana šire u ozbiljnim “ćutološkim” krugovima. 

To što ministar piše ovako kasno, može značiti samo dvije stvari:
Ili ga je plaho nasekiralo i pogodilo, te ne može da spava , ili je prethodnog dana obilazio asfaltirane avlije i slikao  preživjele oteljene junice.

Mislimo da je ovo drugo, jer, sekira se samo onaj ko ima obraza. A, ministar očito misli da je dovoljno imati bradu. Pa se obraz i ne vidi.

Rekao nam je nadri muhadis Ramić, usput, da slijedi sunet, što je pohvalno, ali morao je čak i u žalopojki naglasiti da slijedi i svoga predsjednika Izetbegovića.
Ipak važno bi bilo da bojica slijede sunet kada je obaveza govora istine u pitanju. Ako ćemo slijediti mišljenja naše  uvažene uleme, Husein Đoze, Enesa Karića, Rešida Hafizovića, pa i Reisa Kavazovića – govoriti istinu je mnogo važnije nego nositi bradu.

Bilo bi dobro da nam uvaženi ministar, slijedeći put kao sunet govora istine, podnese račune za svih osam godina ministrovanja i tačno nam pokaže podatke:

– Koliko se ljudi za njegova mandata vratilo na svoj toprak?

– Gdje je tačno utrošio cca 250 miliona maraka budžeta ministarstva, kredita Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Evrope i drugih izvora kojim se ministar koristi.

– Gdje je novac Komisije za povratak i Fonda za povratak BiH za čiju raspodjelu se dosta pita agilni ministar Ramić?

– Koliko je preživjelo junica iz kontigenta koji je ministarstvo nabavilo i distribuiralo?

– Je li se uslikao baš pored svake avlije, kuće i seoskog puta za koje je ministarstvo izdvojilo novac?

– Gdje je sve imenovao svoje saradnike i je li tačno da nisu ispunjavali uslove da rukovode poslovima unutar ministarstva, a on ih velikodušno imenovao rukovodiocima?

– Neka odgovori ministar, kako je moguće, da sa liste uspješnih i vrjednovanih projekta koje Ministarstvo utvrdi, ministar ekskluzivno odredi koji će projekti biti odobreni, a ostali potpuni zahtjevi ostanu čekati neka bolja vremena?

– Šta je ministar finansirao npr. u Živinicima, jesu li Živinice povratničko mjesto? Neka nam usput objasni zašto i u drugim općinama u Federaciji finansira projekte iako nisu povratnička?

– Zašto na završne ceremonije, u zadnje vrijeme, vodi i svog stranačkog šefa i uzora,  je li to dio predizborne kampanje?

Ako jeste, a mi znamo da jeste, je li sunet trošiti sredstva ministarstva izbjeglih za zgrtanje političkih poena?

Evo nekoliko pitanja, pa pošto je ministar magistar iz Istočnog Sarajeva, nadamo se da će odgovore dostaviti u tabelama, sa tačnim pokazateljima uz neku power point prezentaciju, a ne putem svog Facebook profila u gluho doba noći.

(PRESS)