Četvrtak, 24.10.2024.

SDA ĆE DUGO PAMTITI 2. JULI 2021. GODINE – dok nekom’ ne smrkne, drugom’ ne svane

Subota, 03.07.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Nije upamćeno da se u našoj državi u jednom danu toliko dešavanja zbilo, a da je u središtu svakog bila ista tema. Stranka demokratske akcije dugo će pamtiti 2. juli 2021. godine. Pričat će o 2. julu kao o danu kada je sve počelo, a može i kao o danu kada je sve završilo.

ODLAZAK DENISA ZVIZDIĆA

Pogodila je SDA u jutarnjim satima vijest da je Denis Zvizdić podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika stranke, člana Predsjedništva stranke, te da je u konačnici istupio iz članstva SDA. U maniru pravog državnika, baš onako kako mu i dolikuje izašao je za govornicu na press konferenciji koju je sazvao i pojasnio svoju odluku, odgovorio na pitanja, najavio moguće buduće korake i iza sebe ostavio 30 godina političke karijere koju je je gradio upravo kao funkcioner SDA.

“Prema mom mišljenju, većina novih imenovanja ne daje nadu da će se voditi politika građana, zbog toga je postalo besmisleno dalje učestvovati u radu SDA. Mnogo je obećanja, a malo konkretnih poteza. Skoro godinu dana sam pričao, molio i upozoravao. Ja se nadam da će se ove greške shvatiti”, kazao je i stavio tačku.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izgubio je time i zvanično ono što je odavno visilo o koncu. Dočekao je ono čega se probojavao.

“Želim mu dobro zdravlje”, bilo je sve što je uspio izgovoriti, a vjerovatno ne bi ni toliko da nije morao.

PRETRESI OBAVJEŠTAJNO-SIGURNOSNE AGENCIJE I IZUZIMANJE PERSONALNOG DOSJEA OSMANA MEHMEDAGIĆA

Nije trebalo dugo između ove i vijesti da je policija MUP-a KS pristupila u prostorije OSA-e kako bi po naredbi Suda BiH izuzela personalni dosje njegovog čovjeka od povjerenja, direktora Osmana Mehmedagića.

Podsjetimo Osman Mehemedagić je na meti Tužilaštva BiH zbog sumnjive diplome koju mu je izdao Denis Prcić vlasnik Američkog univerziteta u BiH, a koji je uhapšen i kojem je zbog ovoga određen i jednomjesečni pritvor. Prilikom pretresa AU BiH nije pronađen niti jedan dokaz da je na ovom Univerzitetu dotični Mehmedagić studirao.

 “Ako nije validna, treba da ode, ali izgleda da je validna”, kazao je Izetbegović u jednom od intervjua govoreći o diplomi svog ličnog obavještajca Osmana Mehmedagića.

Sve upućuje na to da ni ova diploma ipak nije validna i da je sve bliže trenutak kada će Mehemedagić trebati da ode, samo je sada pitanje gdje, kao i da li će moći u zasluženu penziju, bez da prvo za svoje nezakonitosti snosi i odgovornost.

NEMA DOKAZA STUDIRANJU SEBIJE IZETBEGOVIĆ U ZAGREBU

Isti dan, poslijepodne u javnost je dospjela vijest da je inspekcijski nadzor nad diplomom supruge predsjednika SDA, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu okončan, te da nema tragova njenog studiranja u Zagrebu, kako nam je ranije tvrdila, tačnije da kao dokaz školovanja u Zagrebu postoji samo kopija indeksa.

Podsjetimo, nakon medijskih istupa akademika prof. dr. Asima Kurjaka u maju ove godine, u pitanje je došla specijalizacija supruge Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Kurjak je izjavio da Izetbegović nije studirala kod njega kada je riječ o specijalizaciji u Zagrebu, niti je vođena kao studentica u tom gradu.

S Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na upit medija iz Sarajeva je odgovoreno da uvidom u popis upisanih i diplomiranih studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nisu pronašli osobu navedenog imena i prezimena (Sebija Izetbegović).

Postupak inspekcijskog nadzora na navedene okolnosti biće nastavljen po službenoj dužnosti u koordinaciji i saradnji sa drugim relevantnim organima čije je uključivanje u konkretnom slučaju neophodno.

AMERIČKA AMBASADA SUSPENDOVALA MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU SA ZDK ZBOG SPORNOG ZAKONA O MUP-u

Kako loše vijesti nikada ne dolaze same, tako je ovaj dan zaključila po SDA još jedna loša vijest. Naime, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je suspendovala Memorandum o razumijevanju sa Zeničko-dobojskim kantonom, a kao razlog za to su naveli nedavno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova ovog kantona.

“Poštovani premijeru Bašić i predsjedavajući Huskić, Ambasada Sjedinjenih Država donijela je odluku da odmah suspenduje Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona. Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije”, navodi se u pismu koje je potpisao američki ambasador Eric Nelson.

Napomene radi, premijer ZDK Mirnes Bašić je zapravo kadar SDA, a sudeći prema podacima sa zvanične web stranice Skupštine, SDA je i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić. Inače trenutni saziv Vlade u ZDK čine SDA-HDZ BiH-A SDA-S BiH i upravo su direktno oni zaslužni za dodnošenje ovakve odluke od strane Ambasade SAD-a.

Pogubnost politike koju posljednjih godina vodi SDA i njen vrh kulminirala je ovog 2. jula 2021. godine.

Odlučilo da krene, sve nas građane koji smo godinama primorani svemu svjedočiti, a ne moći ništa uraditi.

Ili kako rekosmo na početku, može i da je odlučilo da završi, njima, SDA, jer jednostavno je – dok nekom’ ne smrkne, drugom’ ne svane.

(PRESS)