Nedjelja, 27.10.2024.

Ministar Delić ugostio studente koji su BiH predstavljali na Drugom međunarodnom univerzitetskom startup takmičenju u Splitu

Četvrtak, 24.06.2021. | Na mreži | Najnovije

Susret sa studentima koji su BiH predstavljali na Drugom međunarodnom univerzitetskom startup takmičenju u Splitu: Ljekari i farmaceuti nove generacije

Danas sam u posjetu primio studente Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Sumeju Hadžalić, Selmu Terzić i Faruka Gutića, koji su se prije tri dana vratili iz Splita, s velikog međunarodnog univerzitetskog startup takmičenja.

Mladi i perspektivni studenti, budući ljekari i farmaceuti, predstavili su nam se i održali kratku prezentaciju svog startup projekta s kojim su, u konkureciji 33 druga univerzitetska tima, osvojili sjajno četvrto mjesto i 10.000 USD, te prepoznati u Splitu kao tim Bosanaca koji vrijedi milione.

Platforma Calvaria jedinstvena je platforma koja nudi niz medicinsko – farmaceutskih usluga, od povezivanja na relaciji pacijet – ljekar – farmaceut, zatim rane prevencije bolesti grliča materice i raka dojke, kao i niza drugih usluga koje podrazumiijevaju mentorstvo našim studentima kod međunarodno poznatih i priznatih medicinskih stručnjaka, personalizirane medicinske uniforme, te proizvode za velike farmaceutske kompanije i pravovremena istraživanja farmaceutskog tržišta, kao i praćenje njihovih proizvoda kod krajnjih korisnika.

Ovi mladi ljudi su nova vrijednost i svi nivoi vlasti morali bi imati senzibiliteta da to prepoznaju i vrednuju; oni su naš najbolji resurs i mi moramo ići u korak s njima, zakonske i birokrataske procedure prilagođavati njima jer to i jeste na koncu naša uloga. Da ih prepoznamo i zadržimo u našoj zemlji. Oni su ponos svih nas i naša je obaveza da im obezbijedimo sve da svoj talenat i energiju usmjere na razvijanje svojih ideja u našoj zemlji.

S tim u vezi, upoznao sam ih s programom podrške mladima, kazavši im da je Kanton nastavio dobru praksu kad je u pitanju podrška mladima, tako da je i ove godine izdvojio 1,3 miliona KM sredstava za podršku stratup ideja i projekata mladih na području Kantona, te ih pozvao da svoju ideju pretvore u poslovni plan i apliciraju na javni poziv koji Ministarstvo privrede KS uskoro raspisuje, između ostalog i za pokretanje startup kompanija.

Oni će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u oktobru ove godine na međunarodnom Wolfe summitu 2021. koji se održava u Poljskoj, kao jedini predstavnici iz Bosne i Hercegovine, napisao je na svom Facebook profilu ministar Delić.