Petak, 25.10.2024.

Zorane M., od..bi!

Srijeda, 16.06.2021. | Kolumne | Najnovije

Piše: Aner Žuljević

Svoje političke komplekse od gosp. Plenkovića liječi u svoja 4 zida, a ne na zemlji teških ratnih trauma promocijom aparthejda koji je u više navrata presuđen na sudovima širom Europe.

Iako nisam pristalica vulgarne retorike, očigledno je da ti takvu jedino razumiješ.

Od Tvog izbora na časnu poziciju Predsjednika države, nečasno truješ javni prostor Hrvatske glumeći rijetko viđenog cirkusanta na političkom tlu bivše Jugoslavije.

Za godinu dana mandata uspio si da se posvađaš sa svima u vlastitoj zemlji, od kompletne Vlade, pola Sabora, predstavnika akademske zajednice, nevladinih udruženja, tako da je valjda svakom normalnom jasno kako imaš neki ozbijan neurološki problem političkog habitusa u društvenim odnosima.

Žao mi je da mjesecima javno sramotiš jednu tako lijepu zemlju i pri tome iz dana u dan dokazuješ kako zaslužuješ opoziv zbog domaće i međunarodne štete koju na dnevnoj osnovi praviš.

Iako nisam neki “life coach” kod tebe se tako lako uočava kako si duboko nesretan čovjek, jer se ne može drugačije opravdati tvoja stalna potreba za konfliktom.

Vjerujem da su građani Hrvatske znali da se možeš transformirati u takvog političkog zombija teško da bi bio izabran.

U zadnje vrijeme si se obahatio, i to baš sirovo bez stila, pa počeo vrlo aktivno da uređujes odnose i u mojoj kući što je u najmanju ruku nepristojno, a da ne govorimo kako je blago rečeno necivilizacijski, jer to što zagovaraš nisu ni blizu vrijednosti EU od koje si ti očigledno miljama daleko sa svojim stavovima.

Na kraju, smatrao sam da je Tvoje trajno šmrkanje u kamere rezultat nekih urođenih tikova, ali se u zadnje vrijeme na osnovu ponašanja bojim kako je to očigledno ipak nešto više što bi se trebalo ispitati, jer to zahtjevaju retoričke nebuloze koje javno izgovaraš i poteze koje povlačiš.

Vrijeme je za jedan ozbiljan sistematski pregled, a nakon toga nadam se i ustavna inicijativa da Te se vrati u političku penziju.

Teško je dva puta na političkoj sceni tako briljirati u toksikaciji iste, ali je očigledno da Si na svakoj političkoj poziciji jednako nadaren za štetu i na domaćem i na međunarodnom planu.

Nekonstitutivni građanin BiH.