Nedjelja, 27.10.2024.

Znaš li za Han – Ploču?

Ponedjeljak, 14.06.2021. | Na mreži | Najnovije

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom RS s Ilidže, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u području sela Han-Ploča kod Kiseljaka.

Zločinci su tada za četiri dana masakrirali 78 Bošnjaka. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina.

Na posebno gnusan način ubijeni su vjerski službenik, zarobljeni ranjenik, ratni zarobljenici, djeca, žene, starci i invalidi. Od 78 ubijenih 38 još uvijek nije pronađeno.

Abdul-Aziz Drkić, svjedok stradanja Bošnjaka na tom području koji je tada ostao i bez oca Omera efendije Drkića koji je ubijen u svom džematu u naselju Han-Ploča zajedno sa drugim muslimanima, u razgovoru za AA prisjetio se tadašnjih momenata i strahota kroz koje je prošao zajedno sa porodicom i komšijama.

“Tada sam imao sedam godina. Bili smo ja i brat, a majka je tada bila trudna. A jedan brat je bio s dedom na Bjelašnici. Mi smo sve to preživjeli. Došli su na vrata i odveli nas. Žene i djecu na jednu stranu, a muškarce na drugu. To je taj zadnji trenutak kada smo se vidjeli s ocem. Nakon toga nismo više ništa saznali, a po svemu sudeći, oni su ubijeni i negdje sahranjeni, ali nismo još uvijek našli ostatke tijela”, ispričao je Drkić koji danas radi kao predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

Pozvao je komšije Hrvate, ako znaju bila šta o stradanju Bošnjaka na tom području, da otkriju informacije radi bolje i sretnije budućnosti cijelog društva.

“Želim pozvati komšije jer čvrsto vjerujem da i među njima ima dobrih ljudi. Ako neko ima neke informacije, želio bih ih pozvati da ih otkriju. Majka mi je nedavno ispričala kako se ona sjeća da su, kada se sve to dešavalo, do babe došle neke komšije Hrvati, trojica, plačući, da pitaju šta da urade jer su vidjeli da su neke komšije muslimani ubijeni. Imali su očigledno taj osjećaj komšijski”, ispričao je.

Za zločine nad Bošnjacima Han-Ploča do sada je osuđen samo Miroslav Anić Firga, komandir „Maturica“, koji je priznao da je lično ubio 15 Bošnjaka. Preživjeli Bošnjaci prepoznali su i druge zločince protiv kojih se vode istrage.