Petak, 25.10.2024.

Reforma SDA na Bakirov način / Vi se podmlađujte, mi, Seka i ja ostajemo

Nedjelja, 30.05.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Ako živite u nekoj općini, u kojoj vlast u rukama drži SDA, morate znati  nekoliko činjenica koje su uslov preživljavanja.  Nema posla, nema poticaja, nema popravke krova nad glavom, nema nikakve pomoći, nema čak ni mjesta za kafanskim stolom ako ne ljubite ruku lokalnom moćniku SDA.

Ko je pratio posjetu Bakira Izetbegovića općini Stolac, mogao se uvjeriti u kakav ponižavajući položaj predsjednik SDA je stavio Bošnjake povratnike.

Poveo je Bakir, svitu svojih ministara iz Vlade Federacije, te je svečarski, onako kao na svadbi, uručio, osam ugovora. Dobro ste pročitali, osam ugovora za rekonstrukciju kuća za povratnike Bošnjake u tu općinu. Našlo se tu nešto novca i za Medžlis.

Eto, tako godinama funkcioniše vlast SDA – mi vama sitne ugovorem vi nama glasove. Čist račun, duga ljubav. I, to bi bilo sve sto se tiče ravnopravnosti i brige nad Bošnjacima Stoca i Hercegovine. Ništa obrazovanje, ništa diskriminacija, ništa ponižavajući položaj.  

Ne stidi se Bakir i pripadajući mu ministri, što oni javnim, federalnim novcem kupuju podršku i blagonaklonost glasača. Javno je kupuju. Percepcija Bakira Izetbegovića je slijedeća. Vlast je naša.  Mi je (čitaj porodica), dajemo kome hoćemo i uzimamo kada i kome hoćemo.  Već je nagovijestio “istragu ćutologa” i eliminaciju svih onih koji ne žele da glasno i javno brane uspostavljeni monarhijski stranački sistem. Jasno je Bakiru, da uvijek može naći 500 delegata za stranački kongres, koji će potvrditi porodičnu apsolutnu vlast. Nikome ni na kraj pameti nije reforma Stranke i uvođenja sistema, jedan čovjek, jedan glas. Najavio je Bakir i podmlađivanje koje bi otprilike trebalo da izgleda ovako:

Vi se podmlađujte, mi, Seka i ja ostajemo.

Safet Softić, Adil Osmanović, Halid Genjac su navodno već otpisani. (Mada se oni nekako uvijek izvuku). Melika Mahmutbegović, Edin Mušić itd. su na dobrom putu za otpis. Stoga u narednim danima očekujemo njihov pojačan angažman. Preventive radi.  Mada, iskreno, sva priča oko modernizacije SDA ostane uvijek mrtvo slovo na papiru.  Nikakve promjene, osim jeftine kozmetike tu nema. Ugušit će se SDA u vlastitom klijentelizmu. 

Jedini način da SDA u 2022. godini skuplja glasove jesu sitni ugovori za povratnike koje nudi Fadilova krnja Vlada Federacije, nešto malo ugovora za privrednike, poljoprovrednike i turističke radnike. Društveni sistem, koji je SDA uspostavila je bijedan. 

Javna je tajna, gdje SDA ima vlast, da se ni najobičnije mjesto u upravi, javnim preduzećima ne može dobiti bez pokore ovoj stranci. Čak ni mjesto higijeničarke ili portira.  Primjer za to je ono šta se radi sa telekoma, kako se ulazi u poštu…

Stranka je oteta, kao i država. Degutantno je više uopće pominjati imena naših vlastodržaca, ali se mora. Vlasnici naših života će uskoro početi glumiti žrtve. Drže narod čvrsto za gušu i zauzimaju položaj žrtve. Krajnje je vrijeme da narod državu vrati tamo gdje i pripada. Izbor je jednostavan.