Petak, 25.10.2024.

SDA, DEMOKRATIJA: “Samo se ti ministre Selmo ne naginji kroz prozor”

Četvrtak, 27.05.2021. | Kolumne | Najnovije

Djeluješ bezveze i noću i danju, prespavaš i tišinu i oluju. Posao ti je da radiš za sigurnost i interes građana države koja te plaća, a ti kao Bebekova Selma putuješ kroz vrijeme i budžet, dok čekaš kraj mandata da se uhljebiš negdje. 

Putuj Selmo i ne naginji se kroz prozor. Jer, ti Selmo, ministre jesi svojevrsni vremenski putnik, u lutajućoj političkoj kometi poznatoj kao SDA. Ta kometa vodila te s pozicije na poziciju i dovela na ministarsku funkciju. 

Tamo si Selmo zaspao slatke snove, uz policijsku pratnju, skupu limuzinu i nezasluženo poštovanje onih oko tebe, podjednakih vama i sličnima.

Tamo si Selmo zaspao slatke snove, uz policijsku pratnju, skupu limuzinu i nezasluženo poštovanje onih oko tebe, podjednakih vama i sličnima.

Za to vrijeme ministre Cikotiću ova država vapi za ozbiljnim, obrazovanim i sposobnim kadrovima, koji je znaju voditi, braniti, a njenim neprijateljima politički i diplomatski lupiti šamarčinu na svaki atak. 

Čovjeku koji je odavno trebao okačiti politiku o klin teško je objasniti zašto je on državni izdajnik i zašto bi sam sebe trebao isključiti iz najbitnijih državničkih procesa. Jer, kako ministre Selmo Cikotiću da vam se objasni problematika zatvaranja graničnih prelaza, stvaranja saobraćajnog i sigurnosnog haosa po Krajini. Kako da vam se objasni ako vam odavno ništa jasno nije. 

Zašto ministre Cikotiću niste bili spremni na istina sramne poteze odveć neprijateljske Hrvatske. A vi Cikotiću imate ingerencije nad graničnim prijelazima. Koliko ste vi i vaši predhodnici nesposobni u obavljanju svog posla pokazuje i izgled tih prijelaza. Većina ih je kao granični spomenik Socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini. 

Gdje su pare ministre Cikotiću koje se izdvajaju za granice, znate li da postoje raznovrsni mehanizmi finansiranja po povoljnim uslovima evropskim parama izgradnje graničnih prelaza. Imali ste sasvim dovoljno vremena u dosadašnjem mandatu da isprojektujete i realizirate modernizaciju tranzičnih graničnih prelaza, tamo gdje ih Hrvatska nije “blokirala”. 

Niste i sada, po ustaljenoj matrici, gledamo kako vaša SDA poziva i lažno traži izlaz. A izlaz je u vašim rukama i to zna svako ko misli. Vi gospodine Cikotiću ekspresno možete natjerati Hrvatsku da malo porazmisli o svojim pravilnicima. Baš kako to Denis Zvizdić reče recipročnim mjerama. 

Evo vam jedan mali prijedlog. Natjerate graničare na najfrekventnije prelaze preko kojih u BiH dolazi roba iz Hrvatske. Napravite akcije kontrola, provjera i slično. Pod jedan ćete razotkriti brojne nezakonite aktivnosti, a pod dva ćete ugroziti poslovanje velikog broja hrvatskih firmi koje kroz male filijale, zvane predstavništva, iz naše zemlje izvlače milijarde. 

Ali, koga briga. SDA i vi lično svoj nerad ćete uvijek moći prikriti optužujući susjede da kojekakvim pravilnicima naprave haos Bosni i Hercegovini. Istovremeno, narod i građani BiH, posebno oni koji tranzituju navedenim područjem, bit će u problemima koji veliku štetu njihovom djelovanju. 

Još jednom ste ministre Cikotiću dokazali da malo toga ne znate o svom poslu i da oni koje često optužujete više od vas rade na zaštiti Bosne i Hercegovini. 

Tako imamo slučaj da je Vojin Mitrović, SNSD-ovac iz mrske Republike Srpske uradio desetorostruko više nego sigurnosni pulen Bakira Izetbegovića. Tako na vrteški nesposobnosti kadrova iz SDA dolazimo do stare priče u kojoj SDA “voli državu dok je pljačka i koristi, a za istu tu državu brine ko krmača za 13. prase. 

Istina i Mitrović je reagovao posljedično, ali je reagovao i odlučno krenuo u borbu za bh. privredu. SDA i njen stručnjak za sigurnosti koji se odaziva na ime Selmo Cikotić ostali su dunja na ormaru, koja više ničemu ne služi. 

Takoreć odavno natruhla dunja, loši ukras u koji je sažet sav nemar i nerad Bakira i njegove političke svite. 

A vozovi idu kroz Podlugove, samo se ti ministre Selmo ne naginji kroz prozor.

Piše: Rasim Belko   

(NAP)