Petak, 25.10.2024.

Majstore, može li malo zadnja?

Ponedjeljak, 24.05.2021. | Kolumne

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je odavno izgubio svaki doticaj sa stvarnošću, prije nekoliko dana na podmukli način pokušao je optužiti vladajuće stranke u Kantonu Sarajevo da “izvlače vakcine na stražnja vrata za neke koji su izgleda građani prvog reda”. Ova notorna tvrdnja danas se Izetbegoviću obila o glavu jer se ispostavilo da su se preko reda tj. preko “stražnjih vrata” u Sarajevu vakcinisali članovi njegove najuže porodice i visoki funkcioneri SDA, piše PRESS.

Za imidž Stranke demokratske akcije (SDA) najbolje bi bilo kada Bakir Izetbegović uopšte ne bi istupao u medijima. Svaki njegov istup obiluje jeftinim lažima i pokušajima podmetanja koji više nemaju prolaz kod građana Bosne i Hercegovine. Tačne informacije i zvanični podaci danas su dostupni i online što je u potpunosti eliminisalo zaostali način manipulacije građanima, a koji je godinama koristila SDA misleći da su građani BiH, prije svega Bošnjaci, glupi i informatički nepismeni.

Tu je SDA debelo podcijenila Bošnjake koji su mnogo više od glupe i nepismene svjetine. Zbog svega navedenog Bakir Izetbegović u zadnje vrijeme sve češće nasrće na nezavisne bh. medije jer transparentnije izvještavanje medija o kriminalnoj organizaciji koja se odaziva na ime “SDA” ne ostavlja mogućnost Bakiru Izetbegoviću da uvjeri građane u laži koje izgovora.

“Pred Zetrom su gužve, jedan nered u Zetri, maltertiranje ljudi, pozivanje pa onda izostanak vakcinisnja. I ono što je još gore, izvlačenje tih vakcina na stražnja vrata za neke koji su izgleda građani prvog reda“, rekao je Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA u subotu.

Ovo jeftino podmetanje NiP-u, SDP-u i Našoj stranci već danas se poput bumeranga vratilo Bakiru Izetbegoviću. Današnja vijest da su preko reda u Zetri vakcinisani članovi njegove porodice, odnosno sestra Sabina Berberović i zet Mirsad Berberović, te visoki funkcioner SDA Fikret Prevljak izazvala je ljutnju i gađenje među građanima BiH.

Dva srodnika Bakira Izetbegovića i bliski saradnik predsjednika SDA mogli su se preko reda vakcinisati samo posredstvom zaostalih kadrova SDA u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, a koje Trojke definitivno treba pozvati na odgovornost. Jedno je sigurno – niko iz SDP-a, NiP-a i Naše stranke nije “progurao” Bakirove srodnike i saradnike da se vakcinišu preko reda. Ova dešavanja možda na najbolji način opisuju koliki je u suštini utjecaj SDA na zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevu.

Treba podsjetit da su se SDA kadrovi i ranije ponašali krajnje nedostojanstveno kada je riječ o vakcinisanju protiv korona virusa. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) nikada nije demantovala informaciju da se vakcinisala u susjednoj Hrvatskoj, odnosno da je iskoristila državljanstvo Hrvatske kako bi primila vakcinu u momentu kada su vakcine bile misaona imenica za obični narod u BiH. Portal PRESS kontaktirao je ministricu Turković tražeći da demantuje tu informacija no ona to nije učinila.

Jedan od prvih koji je “snishodljivo” pohrlio u Beograd na vakcinaciju bio je bivši načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo (SDA). I u tome ne bi bilo ništa sporno – jer sasvim je prirodno da čovjek brine za svoje zdravlje i da traži alternativu kada mu vlast predvođena SDA nije u stanju osigurati imunizaciju – da Bakir Izetbegović ne istupa u medijima i ne pokušava ubrati koji jeftini poen pričom da će čekati red u BiH i da će se ako treba “vakcinisati zadnji”. Od isprazne priče Bakira Izetbegovića, koju po sarajevskim lokalima ismijavaju i njegovi najbliži saradnici i savjetnici, niko nema korist pa ni sama SDA.

O lažima koje je predsjednik SDA iznio na konferenciji za medije PRESS je već pisao. A još jednu izrečenu laž danas je zvanično razobličila svjetska statistika.

Širenje pandemije smo najbolje zaustavili u cijelom regionu. Vlada Federacije BiH je postigla te rezultate”, izjavio je u subotu Izetbegović.

Priču o tome da smo najbolje zaustavili širenje pandemije u cijelom regionu u potpunosti demaskira današnja informacija, a koja glasi:

Bosna i Hercegovina nalazi se na neslavnom drugom mjestu u svijetu, prema podacima Worldometersa, po broju smrtnih slučajeva od korone na 1.000.000 stanovnika. Ispred naše države je samo Mađarska. U BiH je od proglašenja pandemije u svijetu do danas registrovano 9.150 preminulih osoba kojima je ranije potvrđeno prisustvo koronavirusa”.

Bakiru Izetbegoviću nije lako jer ko slaže samo jednu stvar mora izmisliti 20 drugih laži da bi održao prvu. A Bakir laže. I to mnogo. Dokazano i provjereno.

(PRESS)